Loomis – kultaryntäyksestä kansainväliseksi rahahuoltoalan yritykseksi
Loomis on kansainvälinen rahahuoltoalan yritys, joka tarjoaa asiakkailleen käteiseen rahaan liittyviä palveluita, kuten rahankuljetuksia, laskentapalveluita (pankeille alihankintana).
Kävin kesällä keskustelemassa Loomis Suomi Oy:n toimitusjohtajan Harri Veijolan kanssa. Loomis on kansainvälinen rahahuoltoalan yritys, joka tarjoaa asiakkailleen käteiseen rahaan liittyviä palveluita, kuten rahankuljetuksia, laskentapalveluita (pankeille alihankintana), Otto-automaattien hoitoa, yösäilöjä, rahankierrätysjärjestelmiä, valuuttapalveluita, arvotavarankuljetuksia (kotimaassa ja ulkomailla) sekä erilaisia käteiseen liittyviä teknisiä ratkaisuja.
Kansainvälinen Loomis toimii Suomessa kahden yhtiön, rahankäsittelyyn keskittyvän Loomis Suomen ja automaattitoiminnasta vastaavan Loomis Automatian voimin. Tänä päivänä yrityksellä on toimintaa 23 maassa
työllistäen yli 22 000 ihmistä. Veijola kertoo, että Loomis Suomi Oy toimii koko valtakunnan alueella mainoslauseensa mukaisesti: ”Hangosta-Ivaloon välillä räätälöityä käteisturvaa.”
Suomessa yritys on alan markkinajohtaja. Alalla toimivat myös norjalaiset Nokas Finland ja automaattitoimija Nokas CMS sekä S-ryhmän Reila Palvelut Oy. Loomis Suomen asiakkaita ovat pankit, isot vähittäiskaupan ketjut sekä myös muut yritykset ja julkishallinto. Automatian kautta yritys näkyy myös kuluttaja-asiakkaiden suuntaan. ”Loomiksella on siis erittäin merkittävä rooli käteisen logistiikassa ja käsittelyssä Suomessa”, toteaa Veijola.
Kultaryntäyksestä kaikki alkoi
Loomiksen yli 170-vuotinen historia ylettyy kauas Yhdysvaltojen kultaryntäyksen ajalle. Vuonna 1852 Wells Fargo & Co. aloitti rahahuoltopalvelut Yhdysvalloissa, kun se perustettiin Henry Wellsin ja William G.
Fargon toimesta. Yritys perustettiin Kalifornian kultaryntäyksen aikaan, jolloin oli suuri tarve luotettaville pankki- ja kuljetuspalveluille.
Wells ja Fargo olivat jo yrityksen perustaessaan menestyksekkäitä liikemiehiä, jotka olivat perustaneet yhdessä myös American Expressin. He näkivät mahdollisuuden tarjota pankki- ja kuljetuspalveluja länteen muuttaville ihmisille ja yrityksille, jotka tarvitsivat turvallisia ja luotettavia tapoja kuljettaa rahaa ja muita arvotavaroita.
Wells Fargo & Co. aloitti toimintansa San Franciscossa ja tarjosi aluksi pankkipalveluita, kuten talletuksia, lainoja ja valuutanvaihtoa. Lisäksi yritys tarjosi arvokuljetuspalveluita, joilla kuljetettiin kultaa, rahaa ja muita arvotavaroita turvallisesti eri puolille Kaliforniaa ja muualle Yhdysvaltoihin.
Yritys laajensi nopeasti toimintaansa kattamaan koko Yhdysvaltojen länsiosan ja tuli tunnetuksi luotettavista hevosvaunuillaan suoritetuista arvokuljetuksista. Wells Fargon ikoniset vaunut ja niihin liittyvät palvelut tulivat olemaan olennainen osa Yhdysvaltojen lännen historiaa. Vuosien kuluessa Wells Fargo laajensi palvelujaan ja kehittyi merkittäväksi finanssilaitokseksi.
Old Number One
Veijola kertoo, että nykyisen Loomiksen kannalta toinen merkittävä alkusysäys tapahtui vuonna 1905, kun Lee Loomis perusti Cleary Creek Commercial Companyn. Loomis toimitti koiravaljakon avulla Alaskan kaivostyöläisille päivittäistavaroita ja varusteita sekä palasi kullan kanssa. Tämän jälkeen meni 20 vuotta, kunnes hän perusti Loomis Armored Car Servicen.
Loomis valmisti ja otti käyttöön ensimmäisen mittatilaustyönä valmistetun turvallisen panssaroidun kuljetusajoneuvon, jota myöhemmin kutsuttiin nimellä ”Old Number One”. Yritys laajensi liiketoimintaansa Yhdysvaltojen länsiosiin ja Kanadaan.
Vuonna 1997 kaksi johtavaa rahahuoltoalan yritystä, Loomis Armored Inc. ja Wells Fargo Armored Service Corporation, yhdistyivät. Tämän myötä syntyi yksi maailman suurimmista rahahuoltopalveluiden tarjoajista: Loomis, Fargo & Co.
Vuonna 2001 ruotsalainen Securitas AB osti Loomis, Farco & Co:n ja yhdisti sen Securitas Cash Handling Services -yksikköön. Vuonna 2006 Securitas puolestaan ilmoitti aikovansa jakaa liiketoimintansa erillisiksi, erikoistuneiksi turvallisuusyrityksiksi. Securitas Cash Handling Servicestä tuli Loomis.
Vuonna 2008 Loomis listattiin Tukholman pörssiin, ja Loomis AB on sittemmin kasvanut ja laajentunut globaalisti sekä sillä on toimintaa monissa maissa ympäri maailmaa.
Työn riskit – arvokuljetusryöstöt
Arvokuljetusryöstöjen määrä maailmalla vaihtelee vuosittain ja alueittain. Yleisesti ottaen arvokuljetusryöstöt ovat kuitenkin melko harvinaisia, mutta kun niitä tapahtuu, ne voivat olla erittäin väkivaltaisia ja hyvin suunniteltuja.
Useimmat arvokuljetusyritykset ja turvallisuuspalvelut pyrkivätkin jatkuvasti parantamaan menetelmiään ja teknologioitaan ryöstöjen estämiseksi.
Tarkkoja tilastoja arvokuljetusryöstöistä on vaikea saada, koska kaikki eivät välttämättä tule julkisuuteen ja eri maat raportoivat niistä eri tavoin. Esimerkiksi Yhdysvalloissa arvokuljetusryöstöjä tapahtuu vuosittain useita kymmeniä, mutta niiden määrä on suhteellisen alhainen maan laajuuteen ja väestöön suhteutettuna.
Latinalaisessa Amerikassa, erityisesti Brasiliassa ja Meksikossa, arvokuljetusryöstöt ovat yleistyneet viime vuosina. Näillä alueilla on tapahtunut useita väkivaltaisia ryöstöjä, joissa on käytetty raskasta aseistusta ja räjähteitä. Aasiassa ja Afrikassa arvokuljetusryöstöjen määrä on puolestaan yleensä alhaisempi, vaikkakin esimerkiksi Etelä-Afrikassa on tapahtunut useita arvokuljetusryöstöjä viime vuosina.
Euroopassa tilanne vaihtelee maittain. Ruotsissa ja Saksassa on ollut merkittäviä arvokuljetusryöstöjä. Suomessa on tapahtunut arvokuljetusryöstöjä, mutta ne ovat kuitenkin melko harvinaisia. Esimerkiksi Salossa vuonna 2016 G4S:n arvokuljetusauto pysäytettiin moottoritielle ja aseistetut ryöstäjät pakottivat autossa yksin olleen kuljettajan ulos autosta. Ryöstäjät olivat aseistautuneet konetuliaseilla ja ampuivat useita laukauksia.
Salon tapaus ei suinkaan ole ainoa arvokuljetusryöstö, joka on tapahtunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Monessa tapauksessa tekijänä on ollut ruotsalaisia.
Riskienhallinta ja työturvallisuus
Veijola toteaa, että arvokuljetusryöstöjen estämiseksi Loomis ja poliisi tekevät Suomessa tiivistä yhteistyötä. Erilaiset turvallisuustoimenpiteet ovatkin auttaneet vähentämään ryöstöjen määrää ja vaikeuttaneet niiden toteuttamista.
Arvokuljetuksia suojataan nykyään useilla edistyksellisillä menetelmillä ja teknologioilla. Arvokuljetuksissa käytetään esimerkiksi vahvasti panssaroituja ajoneuvoja, jotka on suojattu luodeilta, räjähteiltä ja muilta uhilta. Lisäksi ne on varustettu vahvoilla lukitusjärjestelmillä.
Ajoneuvoissa on asennettuna kameroita, jotka tallentavat kaiken toiminnan ajoneuvon sisällä ja sen ympärillä, sekä hälytysjärjestelmiä, jotka aktivoituvat, jos ajoneuvoon murtaudutaan tai jos hätätilanne havaitaan.
Lisäksi ajoneuvoissa on seurantalaitteet, jotka mahdollistavat reaaliaikaisen seurannan. Hälytysjärjestelmät aktivoituvat, jos ajoneuvo poikkeaa suunnitellulta reitiltä.
Kuljetusten turvallisuus pyritään varmistamaan myös reittien ja aikataulujen vaihtelulla. Ajoneuvot eivät kulje aina samoja reittejä tai samoihin aikoihin. Tämä vaikeuttaa rikollisten mahdollisuuksia suunnitella hyökkäyksiä.
Henkilökunnan merkitystä arvokuljetusten turvallisuudessa ei voi vähätellä. Hyvin koulutettu henkilökunta on olennaista. Turvallisuuden lisäämiseksi kuljetusastioihin ja ajoneuvoihin voidaan asentaa elektronisia sinettejä ja sensoreita, jotka ilmoittavat, jos astiat avataan ilman valtuutusta tai jos ajoneuvoon kohdistuu fyysinen hyökkäys. Samoin arvotavaroiden säilytysastiat ja lukot on usein suojattu monimutkaisilla turvakoodeilla ja salausmenetelmillä.
Käteisen rooli nyt ja tulevaisuudessa
Käteisen käytön väheneminen on tiedostettu myös Loomiksella viimeisien vuosien aikana. ”Toisaalta nykyinen epävakaa maailmantilanne on ollut tietynlainen muistutus kaikille käteisen tarpeellisuudesta osana maksamista. Koko maksuliikennejärjestelmä ei voi olla pelkän korttimaksamisen takana”, muistuttaa Veijola.
Käteisinfrastruktuuria ei voi myöskään luoda yhtäkkiä, vaan sitä on pidettävä jatkuvasti yllä. Kriisitilanteen aikana käteistä ei voida käyttää varajärjestelmänä, jos sitä ei muuten käytetä.
”Moni ajattelee, että käteistä käytetään nykyisin todella vähän. Todellisuudessa euroseteleitä on liikkeellä enemmän kuin koskaan. Euroopassa käteinen on monelle edelleen pääasiallinen maksuväline ja Suomessakin se on sitä noin 10 prosentille kuluttajista”, sanoo Veijola.
Käteisen käytön puolesta puhuu myös sen konkreettisuus: esimerkiksi taloudenhallinnassa tai lapsille rahan arvon opettamisessa käteinen on ylivoimainen. Loomiksella nähdäänkin, että käteiselle on paikka myös tulevaisuudessa.
Käteisen käyttö vähenee, mutta aiempaa hitaammassa tahdissa. Tähän myös ohjaa valmistelussa oleva lainsäädäntö, joka velvoittaisi toimijoita vastaanottamaan ja luovuttamaan käteistä.
Loomiksen tavoitteena on tulevaisuudessa pitää käteinen valtakunnallisesti saatavilla olevana ja kustannustehokkaana vaihtoehtona sekä luoda konsepteja, joilla käteisen rahan vastaanottaminen on helppoa ja kannattavaa. Yksi innovaatioista on Loomis Pay, jonka avulla yrityksen maksuliikenne voidaan yhdistää maksuvälineestä riippumatta yhdeksi palveluksi.
Lue lisää Turvallisuus & Riskienhallinta -lehden numerosta 4-5/2024.
Pysy ajan tasalla turvallisuudesta ja riskienhallinnasta.