Historian havinaa ja uusia tuulia
On ilo ja kunnia päästä jatkamaan sekä kehittämään Turvallisuus & Riskienhallinta -lehteä. Olen lehden kanssa tehnyt pitkään yhteistyötä ja kirjoittanut siihen säännöllisesti juttuja jo 15 vuoden ajan.
Olin keväällä muuttopuuhissa, kun lehden vanha toimisto siirrettiin Vantaalta päämajakaupunki Mikkeliin. Ukrainan sodan myötä on tullut luettua paljon Suomen sotahistoriaa. Mikkeli on toiminut kaksi kertaa päämajakaupunkina. Ensimmäisellä kerralla Mannerheim siirsi päämajansa Mikkeliin kansalaissodan loppuvaiheessa keväällä 1918. Toisella kerralla päämaja siirrettiin Mikkeliin 24.6.1941, kun Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon kaksi päivää aiemmin.
Mikkelissä on sijainnut päämajan viestikeskus, joka oli peitenimeltään Lokki. Viestikeskus toimi kaupungin keskustassa sijaitsevan Naisvuoren louhitussa luolassa jatkosodan aikana 1941–1944. Se välitti päämajan puhelin- ja kaukokirjoitinliikenteen.
Historiaan liittyen kävin muuton yhteydessä läpi lehden vanhoja numeroita eri vuosikymmeniltä. Lehden ensimmäinen numero on vuodelta 1985. Silloinen päätoimittaja Juhani Siikala kiteytti hyvin, että kyseessä on ammattijulkaisu, jonka tavoitteena on olla mukana viemässä alamme kehitystä eteenpäin ja välittää asiantuntijatasoista tietoa ammattilaisille sekä alasta kiinnostuneille. Pääkirjoituksessa myös todettiin, että turvallisuuden osa-alueet ovat usein lomittain keskenään, eikä niitä kovin selkeästi voi erottaa toisistaan.
Lehdessä tullaankin jatkossa painottamaan laajempia asiantuntijakirjoituksia turvallisuuden eri osa-alueista ja riskienhallinnasta. Ajankohtaiset uutiset ja tiedotteet julkaistaan jatkossa vain sähköisesti.
Lehti perustettiin Finnsecurityn ja Suomen Lukkoseppäliikkeiden Liiton (nykyisin Turvaurakoitsijat) toimesta. Ensimmäisessä pääkirjoituksessa todettiinkin, että lehden avulla pyritään lähentämään alan järjestöjä, viranomaisia ja elinkeinoelämää lähemmäksi toisiaan sekä auttamaan alan kehittämistä.
Pidän tätä erittäin tärkeänä, että alan toimijoilla on yhteinen julkaisukanava, jossa voidaan käydä asiantuntevaa keskustelua ja tuoda esille avoimesti kehittämistarpeita. Näin pystytään viemään laajemmassa rintamassa yhteisiä asioita eteenpäin, kuten tällä hetkellä yksityisen turvallisuusalan lainsäädännön kehittämistarpeita.
Turvallisuusalan järjestöjen kanssa yhteistyötä pyritään tiivistämään ja kehittämään. Samoin uusia järjestöjä otetaan mielellään mukaan yhteistyöhön. Positiivisena uutisena voidaan todeta, että kevään aikana mukaan on jo tullut Suomen Yksityisetsivä- ja Lakitoimistoliitto sekä Suomen Standardisoimisliitto SFS. Heidän kuulumisiaan ja ajankohtaisia asioita on siten jatkossa mukana lehdessä, kuten mitä turvallisuusalaan ja riskienhallintaan liittyviä standardeja on juuri nyt tekeillä.
On tärkeää muistaa: jotta voi nähdä tulevaisuuteen, on historia tunnettava! Tämän takia lehdessä on jatkossa myös osio, jossa vanhoista lehdistä eri vuosikymmeniltä on nostettu juttuja. Lisäksi jatkossa on kirjoituksia eri organisaatioista ja henkilöistä, jotka ovat pitkään toimineet alalla ja olleet sitä kehittämässä.
Karjalasta evakkoon lähtenyt mummo-vainaa aikoinaan opetti, että pitää olla nöyrä. Tämän takia olen nöyränä ja avoimena kaikille juttu- ja kehittämisideoille lehden osalta. Olkaa matalalla kynnyksellä yhteydessä ja antakaa palautetta, niin saadaan turvallisuuden ja riskienhallinnan yhteistä ilosanomaa jaettua!
Pysy ajan tasalla turvallisuudesta ja riskienhallinnasta.