Kyberuhat tapahtumissa: EU-vaalit, jalkapallon EM-kilpailut ja olympialaiset
Check Point Software Technologies varoittaa, että kyberuhat ja deepfake-teknologiat uhkaavat useita kesän tapahtumia.
EU-vaalien kyberuhat: Deepfake ja kyberhyökkäykset
Kesäkuun 6.–9. pidettävissä EU-vaaleissa kyberhyökkäysten ja deepfake-manipulaatioiden riski kasvaa merkittävästi. Tutkimuksissa on havaittu, että vähintään 10:ssä 36:sta tarkastellusta vaalista on käytetty deepfake-videoita ja äänitallenteita disinformaatiokampanjoissa. Esimerkiksi Slovakian parlamenttivaaleissa käytettiin ehdokkaiden ääniä kloonaavia deepfake-videoita julkisen mielipiteen manipuloimiseksi.
Vaalien aikana voidaan odottaa myös kyberhyökkäyksiä, kuten DDoS-hyökkäyksiä. EU ja jäsenvaltiot pyrkivät torjumaan näitä uhkia esimerkiksi EU:n tekoälylainsäädännöllä, joka lisää läpinäkyvyyttä ja rajoittaa AI:n haitallista käyttöä.
Uhilta suojautumiseksi on tärkeää tarkistaa tietolähteet, kouluttautua mediataidoissa, käyttää teknologisia työkaluja manipulaation havaitsemiseksi ja varoa tuntemattomista lähteistä tulevia viestejä.
Jalkapallon EM-kilpailuiden kyberuhat: lippuhuijaukset, tietojenkalastelu ja DDos-hyökkäykset
Check Point Software varoittaa, että kyberuhat jalkapallon EM-kilpailuiluiden aikana ovat kasvussa. Turnaus järjestetään Saksassa 14.6.–14.7. Kyberrikolliset ja valtiolliset toimijat pyrkivät hyödyntämään tilaisuutta hyökkäyksiin.
Järjestäjät ovat varoittaneet faneja lippuhuijauksista, ja tietojenkalasteluviestien sekä DDoS-hyökkäysten odotetaan lisääntyvän tapahtuman aikana. Esimerkiksi viime vuoden jalkapallon MM-kilpailuissa havaittiin kasvava määrä phishing-sähköposteja, jotka tarjosivat ilmaisia lippuja tai suoratoistolinkkejä. Lisäksi deepfake-teknologiat ja äänikloonaus voivat luoda uskottavia väärennöksiä, jotka vahingoittavat julkisuuden henkilöiden mainetta ja levittävät disinformaatiota.
Turnauksen aikana kriittinen infrastruktuuri, kuten liikennevalojärjestelmät ja energiaverkot, voivat olla hyökkäysten kohteina, aiheuttaen mahdollisesti haittaa liikenteelle ja paikallisia sähkökatkoja.
Olympialaisten kyberturvallisuus
Olympialaiset ovat yhä suurempi kyberturvallisuuden taistelukenttä, ja niiden kyberuhat ovat lisääntyneet merkittävästi viime vuosina. Vuoden 2018 Pyeongchangin talviolympialaisissa ”Olympic Destroyer” -haittaohjelma aiheutti laajoja häiriöitä. Tokion 2020 olympialaisissa kyberturvallisuutta parannettiin merkittävästi.
Tulevat Pariisin 2024 olympialaiset kohtaavat samankaltaisia uhkia. Tapahtumassa korostetaan urheilijoiden ja matkailijoiden yksilöllistä vastuuta ja tietoisuutta henkilökohtaisesta kyberturvallisuudesta. DataDome:n tarjoama Cyber Operations Surveillance Center valvoo ja puolustaa mahdollisia kyberhyökkäyksiä vastaan, ennakoiden yli 3,5 miljardin hyökkäyksen mahdollisuutta kisojen aikana.
Ranskalaiset viranomaiset tekevät tiivistä yhteistyötä kansainvälisten kumppaneiden, kuten amerikkalaisten, kanssa kyberturvallisuuden varmistamiseksi. Kriittinen infrastruktuuri, kuten stadionit, kuljetusjärjestelmät ja urheilijakylät, suojataan edistyneillä turvallisuusprotokollilla.
Pysy ajan tasalla turvallisuudesta ja riskienhallinnasta.