Kemikaaliturvallisuus
Teksti: Markku Mäkelä

Vaaralliset kemikaalit  yrityksissä

Yritysten on huolehdittava henkilöstön vastuualueista, arvioitava kemikaalien riskit sekä ylläpidettävä kemikaaliluetteloa ja käyttöturvallisuustiedotteita.

Teollisuudessa yritykset säilyttävät, varastoivat, käyttävät, käsittelevät ja mahdollisesti valmistavat toimintaansa liittyen useitakin eri vaaraominaisuuksien kemikaaleja.

Vaaralliset kemikaalit ovat aineita, jotka voivat aiheuttaa vahinkoa ihmisille, ympäristölle tai omaisuudelle. Ne voivat olla syttyviä, räjähtäviä, myrkyllisiä, syövyttäviä, reaktiivisia sekä terveydelle ja ympäristölle vaarallisia. Olomuodoltaan ne voivat olla nestettä, kaasua, aerosolia, kiinteää, jauhetta, hyytelöä, seosta sekä olla pakattaessa tai prosessissa eri paineissa ja eri lämpötiloissa.

Vaaralliset kemikaalit ovat aineita, jotka voivat aiheuttaa vahinkoa ihmisille, ympäristölle tai omaisuudelle. Ne voivat olla syttyviä, räjähtäviä, myrkyllisiä, syövyttäviä, reaktiivisia sekä terveydelle ja ympäristölle vaarallisia. Olomuodoltaan ne voivat olla nestettä, kaasua, aerosolia, kiinteää, jauhetta, hyytelöä, seosta sekä olla pakattaessa tai prosessissa eri paineissa ja eri lämpötiloissa.

Yrityksissä käytetään monenlaisia vaarallisia kemikaaleja, kuten liuottimia, hapettimia, syövyttäviä aineita sekä syttyviä ja myrkyllisiä nesteitä ja -kaasuja. Yritysten on huolehdittava henkilöstön vastuualueista, arvioitava kemikaalien riskit sekä ylläpidettävä kemikaaliluetteloa ja käyttöturvallisuustiedotteita.

Lisäksi tulee asentaa varoitusmerkkejä, huolehtia rakenteiden/laitteiden turvallisuudesta, laatia käyttö-, työ- ja häiriötilanneohjeet sekä kouluttaa työntekijät, jotta kemikaalien käsittely on turvallista.

Kemikaalilainsäädännön lisäksi yritysten tulee ottaa huomioon vaarallisten aineiden kuljetussäännökset. Niissä on säännelty esimerkiksi erilainen aineiden luokittelu ja varoitusmerkit, jotka yrityksen henkilökunnan tulee tunnistaa. Kaikkia kemikaaleja ei luokitella kuljetuksessa vaarallisiksi (esimerkiksi pesuaineita), tai vastaavasti kaikki vaaralliset aineet kuljetuksessa eivät ole kemikaaleja
(esimerkiksi inertit kaasut ja radioaktiiviset aineet).

Kemikaalien reititys on oltava suunnitelmallista niiden saapuessa yrityksen lastauslaiturille ja siitä varaston kautta tuotannon käyttöön. Prosessissa mahdollisesti muodostuva ongelmajäte tulee asianmukaisesti ja suunnitelmallisesti hävittää.

Kemikaalien kokonaismäärä ja viranomaisvalvonta

Kemikaalien kokonaismäärä ratkaisee sen, onko kyseessä:

  1. Kemikaalin säilytys, jolloin viranomaisena toimii pelastusviranomainen, joka valvontasuunnitelmansa (pelastuslaki) riskien arvioinnin pohjalta määrittelee kohteen palotarkastusvälin.
  2. Vähäinen teollinen käsittely ja varastointi, jolloin viranomaisena toimii kemikaalilainsäädännön mukaisesti pelastusviranomainen. Toiminnanharjoittajan on tehtävä ilmoitus liitteineen paikalliselle pelastusviranomaiselle. Ilmoituslomake löytyy esimerkiksi pelastuslaitosten kumppanuusverkoston sivuilta.
  3. Laajamittainen teollinen käsittely ja varastointi, jolloin viranomaisena toimii Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), jolle lupahakemus liitteineen on toimitettava hyvissä ajoin. Toiminnanharjoittajalla on oltava kemikaalien käytönvalvoja(t) sekä laadittava kemikaalilainsäädännön mukainen sisäinen pelastussuunnitelma, joka on päivitettävä kolmen vuoden välein. Harjoituksia tulee myös pitää säännöllisesti.
  4. Toimintaperiaateasiakirja, jolloin lupa- ja valvontaviranomaisena toimii Tukes. Asiakirjassa tulee muun muassa ottaa huomioon kohteen suuronnettomuus- ja muu onnettomuusvaara sekä turvallisuus-
    johtamisjärjestelmä. Asiakirja tulee tarkastaa vähintään joka viides vuosi.
  5. Turvallisuusselvitys, jolloin lupa- ja valvontaviranomaisena toimii Tukes. Turvallisuusselvitys sisältää kuvaukset tuotantolaitoksesta ja sen ympäristöstä, turvallisuusjohtamisjärjestelmästä, toiminnan vaaroista, vaarojen hallinnasta sekä toimenpiteistä onnettomuuksien seurausten rajoittamiseksi. Turvallisuusselvitys tulee pitää ajan tasalla ja tarkastaa vähintään joka viides vuosi.

KemiDigin suhdelukulaskurin hyödyntäminen

Tukes ylläpitää KemiDigi-palvelua, jossa on suhdelukulaskuri. Sen avulla yritys voi määrittää kemikaaliturvallisuuslain mukaisen ilmoitus- tai lupatarpeen kirjautumatta KemiDigiin. Laskuriin kirjataan kaikki yrityksen kemikaalit, ja suhdelukulaskennan tulos erittelee aineiden terveysvaarat, ympäristövaarat, fysikaaliset vaarat ja muut vaarat.

Laskurissa on valmiina valittavaksi useita aineita tai aineryhmiä, jotka antavat myös luokitustietoja. Tietojen oikeellisuuden vuoksi yrityksen tulisi tarkastaa kaikkien aineiden käyttöturvallisuustiedotteista laskuriin oikeat luokitustiedot (muun muassa aineseokset ja pitoisuudet).

Myös alle ilmoitus- ja luparajojen olevan yrityksen on perusteltua käyttää KemiDigiä dokumentoidakseen ja ylläpitääkseen kemikaaliluetteloa, jonka pohjaksi laskennan tuloksen saa ladattua Exceliin.

Mikäli aine luokitellaan myös kuljetuksessa vaaralliseksi, on yrityksen täydennettävä kemikaaliluetteloa myös vaarallisten aineiden kuljetustiedoilla (aineen virallinen nimi, UN-numero, vaaraluokka(t) ja pakkausryhmä).

Kemikaaliturvallisuuden kouluttaminen

Yritysten tulee varmistaa, että työntekijät saavat asianmukaista koulutusta vaarallisten kemikaalien käsittelyyn. Koulutuksen tulisi kattaa kemikaalien tunnisteet, luokittelun, ominaisuudet, vaarat, tiedostot, säilytyksen ja varastoinnin, turvalliset käsittelymenetelmät, turvallisuusjärjestelmät, suojaimet ja toimintaohjeet onnettomuustilanteissa.

Riskien arviointi on keskeinen osa kemikaaliturvallisuutta. Se auttaa tunnistamaan ja arvioimaan kemikaalien käyttöön ja kuljetukseen liittyviä riskejä, jotta voidaan kehittää tehokkaita turvallisuustoimenpiteitä.

Henkilökunnan kemikaaliturvallisuuskoulutus tulisi räätälöidä yrityksen toimintaympäristöön ottamalla huomioon siellä olevat kemikaalit ja työmenetelmät. Koulutuksen tulee sisältää teoriaosuus ja käytännön harjoituksia. Harjoitusosuudessa on hyvä keskittyä kohteen toimintaympäristöön ja siellä oleviin vaarallisiin kemikaaleihin.

Harjoitusosuuteen tulisi kuulua esimerkiksi vaarallisten kemikaalien turvallisuuskävely, torjuntakalusto, tekniset ja rakenteelliset turvallisuusjärjestelmät, henkilösuojaimet ja niiden käyttö sekä toimintaharjoitus (toimintaohjeet, suojautuminen, pelastaminen, vaara-alue, alueen eristäminen, alkutoimet ja opastus).

Erityistehtävien tai vastuiden mukaisesti esimerkiksi kemikaalien käytönvalvoja- ja ATEX-koulutus tulisi järjestää omana koulutuksenaan.

Yritysten on panostettava koulutukseen, turvallisuustoimenpiteisiin, riskien arviointiin, dokumentointiin, kemikaalien hallintaan ja viranomaisvalvontaan varmistaakseen, että kemikaaleja käsitellään turvallisesti ja vastuullisesti. Näin voidaan suojella sekä työntekijöitä että ympäristöä ja minimoida mahdolliset vahingot.

On varmistettava, että työntekijät saavat säännöllisesti asianmukaista koulutusta vaarallisten kemikaalien käsittelyyn ja kuljetukseen. Lisäksi on tärkeää, että yrityksillä on selkeät toimintasuunnitelmat onnettomuustilanteita varten sekä kemikaaliluettelo ja käyttöturvallisuustiedotteet aina ajan tasalla.


Lue lisää Turvallisuus & Riskienhallinta -lehden numerosta 4-5/2024.

Tilaa lehti! 


Pysy ajan tasalla turvallisuudesta ja riskienhallinnasta.

Tilaa uutiskirje