Turvallisuusvinkki
Jyri Paasonen

Turvallisuuslupaustaulu

Mikkelin Mölnlycken tehtaalla pohdittiin, miten turvallisuuskulttuuria voisi kehittää positiivisesti yhteisöllisyyttä edistäen. Syntyi ajatus yhteisestä turvallisuuslupauksesta, josta tehtiin taulu tehtaan aulaan.

Mölnlycke Health Care valmistaa haavanhoitotuotteita ja leikkaussalien kertakäyttötuotteita sekä tarjoaa niihin liittyviä palveluja terveydenhoitosektorille ympäri maailmaa. Mölnlycken Mikkelin tehdas on toiminut jo vuodesta 1970 alkaen.  Tehtaalla työskentelee nykyään yli 600 työntekijää. Tuotanto muodostuu erilaisten tuotekomponenttien valmistuksesta, laminoinnista, tuotteiden konvertoinnista ja pakkaamisesta sekä steriloinnista etyleenioksidilla. Mikkelin tehdas valmistaa vuositasolla noin 300 miljoonaa haavanhoitotuotetta.  

Mikkelin tehtaan visiossa ja strategiassa korostuu turvallisuus. Strategisissa menestystekijöissä on korostettu turvallisuuskulttuurin vahvistamista ja työtehtävien sekä koneiden turvallisuusohjelman toteuttamista. Turvallisuusasiat ovat esimerkillisesti esillä päivittäisessä työssä ja palavereissa. Tehtaan henkilöstö tekee aktiivisesti turvallisuushavaintoja ja aloitteita tehtaan toimintojen kehittämiseen. Näin myös turvallisuuslupaustaulu sai alkunsa. 

Tehtaan aulaan hankittiin iso valkotaulu turvallisuuslupauksia varten. Kuvauksia varten varattiin Polaroid-kamera ja hieman rekvisiittaa, kuten puhekuplat lupauksiin. Johtoryhmä näytti mallia ja kävi ensimmäisenä kuvauksissa sekä laittamassa lupauksensa taululle. Tämän jälkeen tiimi kerrallaan kävi kuvauksissa eri päivinä antamassa lupauksensa. 

Tehtaanjohtaja Timo Saahko on myös tyytyväinen turvallisuuslupaustauluun. ”Turvallisuutta ja työhyvinvointia ylläpidetään tehtaalla joka päivä; sen on oltava meidän kaikkien yhteinen juttu ja sydämen asia. Haluamme, että koko henkilöstö osallistuu aktiivisesti yhteisten toimintojen kehittämiseen. Vaikka turvallisuuslupaus koskee vain itseä, on lupauksen antaminen lahja koko työyhteisölle. On siten palkitsevaa tietää, että tehtaalla on henkilöstö, joka on sitoutunut turvallisuuteen”, Saahko toteaa. 

 


Lue koko artikkeli Turvallisuus & Riskienhallinta -lehden numerosta 2/2023.

Tilaa lehti! 


 

Pysy ajan tasalla turvallisuudesta ja riskienhallinnasta.

Tilaa uutiskirje