Työturvallisuus
Teksti: Jyri Paasonen ja Laura Paasonen

Salto  – Baskimaan ylpeys

Salto Systems on espanjalainen elektronisiin lukitusjärjestelmiin erikoistunut yritys, jonka perusti ryhmä espanjalaisia alan toimijoita vuonna 2001.

Salto Systems on espanjalainen elektronisiin lukitusjärjestelmiin erikoistunut yritys, jonka perusti ryhmä espanjalaisia alan toimijoita vuonna 2001. He halusivat kehittää paremman ja joustavamman lukitusjärjestelmän kuin perinteiset mekaaniset lukot, ja heidän ideanaan oli kehittää kulunhallintajärjestelmä, jossa liikutetaan kulkutunnisteella tietoa.

Salto on nykyään tunnettu innovatiivisista ratkaisuistaan, ja siitä on kehittynyt yksi johtavista valmistajista maailmassa. Saltolla on yli 40 toimistoa ympäri maailmaa, projekteja yli 90 maassa ja työntekijöitä yli 1 700. Suomessa Salto on toiminut vuodesta 2007 lähtien.

Salton tehdas sijaitsee San Sebastiánissa eli Donostiassa. Se on Gipuzkoan maakunnan pääkaupunki Baskimaan itsehallintoalueella Pohjois-Espanjassa. Kaupungin asukasluku on noin 190 000. Donostia sijaitsee Biskajanlahden rannalla lähellä Ranskan rajaa. Donostiasta on kotoisin jalkapallojoukkue Real Sociedad, jonka hyökkääjä Mikel Oyarzabal teki voittomaalin jalkapallon EM-finaalissa.

Kävin vierailemassa Salton tehtaalla ja tutustumassa heidän ratkaisuihinsa sekä tehtaan tuotantoon.

 

 

Monipuolinen tuotevalikoima

Salton ensimmäinen tuote oli Salto Virtual Network (SVN) -järjestelmä, joka mahdollisti offline-lukkojen yhdistämisen verkkoon ilman kaapelointia tai langattomia yhteyksiä. Tämä puolestaan mahdollisti lukitusjärjestelmän päivittämisen ja hallinnan keskitetysti.

Nykyään Salton tuotevalikoimaan kuuluu muun muassa älylukot, elektroniset sylinterit, kulunvalvontajärjestelmät ja mobiiliratkaisut. Tuotteita käytetään hotelleissa, yliopistoissa, toimistorakennuksissa, terveyden-
huoltolaitoksissa ja muissa tiloissa, joissa tarvitaan edistyneitä ja luotettavia lukitusratkaisuja.

Salto erottuu kilpailijoistaan muun muassa innovatiivisen teknologian, laajan tuotevalikoiman ja korkean turvallisuustason kautta. Se panostaakin voimakkaasti tuotteidensa turvallisuuteen, mikä tekee heidän
järjestelmistään erityisen houkuttelevia asiakkaille, jotka tarvitsevat korkeaa turvallisuustasoa.

Tuotteet ovat myös helppokäyttöisiä ja helposti hallittavia. Ne ovat tunnettuja lisäksi kestävyydestään ja luotettavuudestaan, mikä on erityisen tärkeää ympäristöissä, joissa lukkojen on kestettävä jatkuvaa käyttöä ja vaativia olosuhteita.

Lean-tuotanto

Kuten monella muullakin tehtaalla, niin tuotannon kasvaessa seinät tulevat vastaan. Salton tehtaalla ei ollut mahdollisuutta enää laajentaa tontin rajoitteiden takia. Sen vuoksi he uudistivat koko tuotantoprosessin pari vuotta sitten.

Muutos kohti Lean-tuotantotapaa oli aluksi haastavaa, mutta kokonaistehokkuuden kannalta erittäin kannattavaa. Suurin muutos oli koko logistiikan ja tuotannon muutos.

Ennen tehtiin vaiheittain eri tuotteita perinteisesti linjassa, kun nyt samassa työpisteessä tehdään koko tuote alusta loppuun. Näin voidaan tuotekohtaisesti reagoida vaihteluun ja lisätä tarvittaessa virtausta.

Samalla kehitettiin päivittäisjohtamista (Shop Floor Management, SFM). Tämä näkyy vuoropalavereissa yhteisen infotaulun äärellä, jossa seurataan tuotantoa päivätasolla. Samalla poikkeamat analysoidaan ja tarvittavista jatkotoimenpiteistä päätetään välittömästi. Kaikki muu siirretään erillisen ongelmanratkaisuryhmän käsiteltäväksi ja ratkottavaksi.

Turvallisuusasiat vahvasti esillä tuotannossa

Turvallisuusasiat ovat esimerkillisesti esillä päivittäisessä työssä ja taulupalavereissa. Kaikki läheltä piti -tilanteet ja tapaturmat käsitellään päivittäin sekä havaintoja tehdään aktiivisesti. Turvallisuustavoitteet ja -mittarit ovat osana tuotannon raportointia. Johto tekee myös aktiivisesti turvallisuuskierroksia tuotannossa.

Usein sanotaan, että suutarin lapsella ei ole kenkiä. Tällä tarkoitetaan sitä, että alan ammattilaiselta puuttuvat ne tiedot ja taidot, jotka ammattilainen hallitsee työssään hyvin. Tässä tapauksessa Baskimaan ylpeys voi olla hyvin ylpeä myös tehtaan turvallisuuskulttuurista.


Lue lisää Turvallisuus & Riskienhallinta -lehden numerosta 4-5/2024.

Tilaa lehti! 


Pysy ajan tasalla turvallisuudesta ja riskienhallinnasta.

Tilaa uutiskirje