Maailman ensimmäinen kyberturvallisuuden taidemuseo avattiin Helsinkiin
Helsinkiin aukeaa tällä viikolla maailman ensimmäinen kyberturvallisuuteen keskittyvä taidemuseo, joka valottaa virusten, haittaohjelmien ja muiden turvallisuusuhkien vaikutusta ihmisiin ja yhteiskuntaan. Suomalaisten ja kansainvälisten taiteilijoiden teokset purkavat kyberturvallisuuden mystiikkaa ja kutsuvat kävijöitä tutkimaan haittaohjelmien luovia, eettisiä ja yhteiskunnallisia ulottuvuuksia.
Maailman ensimmäinen haittaohjelmiin ja kyberturvallisuuteen keskittyvä taidemuseo Museum of Malware Art avasi ovensa 19. marraskuuta Helsingissä. Museo yhdistää uudella ja ainutlaatuisella tavalla teknologian, kyberuhkat sekä taiteellisen ilmaisun ja valottaa kyberuhkien historiaa, etiikkaa ja vaikutusta.
Museon takana on kyberturvayhtiö WithSecure, ja näyttelyn kuraattorina toimii yhtiön tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen. Hän on suunnitellut näyttelyn vangitsemaan digitaalisen maailman synkän puolen innovatiivisten ja immersiivisten installaatioiden kautta.
”Vaikka haittaohjelmia ei koskaan tarkoitettu taiteeksi, niissä piilee tahatonta taiteellisuutta – luovuutta, joka syntyy taitavasta ohjelmoinnista yhdistettynä häiritseväksi tarkoitettuun toimintaan”, Hyppönen kertoo.
”Yhdistämällä haittaohjelmat ja taiteen voimme nähdä koodin ulkopuolelle ja hahmottaa isomman kuvan, jonka nämä digitaaliset uhat piirtävät – tarinan luottamuksesta, haavoittuvuudesta ja teknologian piilovaikutuksista”, Hyppönen lisää.
Museossa haittaohjelmista on tehty fyysisiä taideteoksia. Näyttelyn kohokohtia ovat muun muassa EGSin Inter-Continental ja Iikko Kuuselan W/Threatscape, jotka muuttavat tunnetut haittaohjelmat, kuten Blaster.A-madon, sekä reaaliaikaiset kyberuhat kokemuksiksi. Näiden teosten kautta katsojat voivat tutkia digitaalisen turvallisuuden rajoja ja kyberhyökkäysten nopeaa maailmanlaajuista leviämistä.
Hugo Lankisen ja Kasper Hildénin Click for Love -teos puolestaan ammentaa inspiraatiota ILOVEYOU-viruksesta ja pureutuu tunteiden ja haavoittuvuuden väliseen vuoropuheluun digitaalisessa maailmassa.
”Tavoitteenamme on tuoda näkymättömät uhat esiin ja kutsua katsojat pohtimaan tasapainoa turvallisuuden ja yhteyden välillä. Yhdistämällä taiteen, teknologian ja kulttuurin museo luo alustan kriittiselle keskustelulle kyberturvallisuuden merkityksestä ja teknologian roolista modernissa yhteiskunnassa”, Mikko Hyppönen kuvailee.
Yleisölle maksuton Museum of Malware Art sijaitsee WithSecuren uudessa pääkonttorissa Helsingissä. Näyttelyidensä kautta museo pyrkii lisäämään yleistä tietoisuutta ja inspiroimaan keskusteluja turvallisemman digitaalisen maailman rakentamisesta.
Tietoa museosta ja sen aukioloajoista sekä näyttelyn yksityiskohdista löytyy osoitteesta http://museumofmalware.art.
Museum of Malware Art on maailman ensimmäinen museo, joka on omistettu haittaohjelmien taiteelliselle esittämiselle. Teknologiaa ja kulttuuria yhdistävä museo tarjoaa ainutlaatuisen alustan kyberuhkien historian, etiikan ja vaikutusten tutkimiseen. MuMA pyrkii näyttelyillään lisäämään yleisön tietoisuutta ja inspiroimaan keskustelua turvallisemman digitaalisen maailman rakentamisesta. MuMAn mahdollistaa WithSecure™.
Pysy ajan tasalla turvallisuudesta ja riskienhallinnasta.