Koneasetus tuo digitaalisuuden mukaan koneiden turvallisuuteen
Digitaalisuus on jo pitkään ollut koneiden dokumentoinnissa, mutta nyt tämä huomioidaan ensimmäistä kertaa EU:n koneasetuksessa.
Euroopan unionin koneasetus (2023/1230/EU) julkaistiin vuonna 2023, mutta sitä sovelletaan vuodesta 2027 alkaen, jolloin se korvaa konedirektiivin (2006/42/EY). Asetuksessa on yhtenä isona muutoksena digitaalisuuden mukaan ottaminen koneen teknisessä dokumentoinnissa.
Digitaalisuus on jo pitkään ollut koneiden dokumentoinnissa, mutta nyt tämä huomioidaan ensimmäistä kertaa koneasetuksessa. Asetuksessa myös kerrotaan, mitä asioita on otettava huomioon koneasetuksen mukaisissa teknisissä asiakirjoissa, kun ne ovat yksinomaan digitaalisessa muodossa.
Komissio tavoittelee saavuttavansa tällä uudistuksella useiden satojen miljoonien eurojen vuosittaisia säästöjä sekä uusia innovaatioita, joten ihan pienestä asiasta ei ole kysymys. Kun puhutaan pelkistä säästöistä konevalmistajille, arvion suuruusluokka voi olla oikean suuntainen.
Digitaalisuus tuo myös uusia mahdollisuuksia tehdä laadukkaampaa koneiden turvallisuutta tehokkaimmilla prosesseilla. Vastuullisin konevalmistaja pystyy tarjoamaan uusia palveluita olemalla työnantajan kumppani myös koneen turvallisuudessa, vieläpä koko koneen elinkaaren ajan.
Ymmärretäänkö koneiden teknisen turvallisuuden kokonaisuus riittävästi?
Koneiden turvallisuus tehdään tekniikalla ja teknologialla. Tämän turvallisuuden tekee koneen valmistaja, ja koneen turvallisuuden pitää täyttää koneasetuksen asettamat turvallisuuden minimivaatimukset.
Työympäristön turvallisuuden ja koneasetuksen kohdalla yrityksillä on haastetta nähdä koneasetuksen tuomia hyötyjä yrityksen turvallisuuden hallintaan. Kaikkien toimijoiden tavoite tulisi olla, että työnantajan koneet ovat turvallisia. Tämä sama tavoite tulee olla koneiden valmistajilla ja modernisoijilla; osoitetaan, että toimitaan vastuullisesti ja laadukkaasti.
Kun olemme tekemässä teknistä turvallisuutta työnantajalle, työsuojelutoiminta on ratkaisevassa roolissa. Joissain yrityksissä, varsinkin projektitoiminnan aikana (uusi kone), yrityksen teknisen osaston rooli voi ulottua kenttätason yläpuolelle (työsuojelutoiminta).
Koneiden teknistä turvallisuutta on toteuttamassa suuri määrä henkilöitä. He ovat usein eri yrityksistä ja alihankintaketjuista. Heidän lähtökohtansa teknisen turvallisuuden tekemiseen vaihtelevat, ja heidän tuottamansa dokumentaatio vaihtelee.
Yhtenäinen ja selkeä toimintatapa puuttuu, vaikka koneasetus ja koneiden turvallisuuden standardit määrittävät minimivaatimukset koneen turvallisuudelle. Kaikkien yhteinen tavoite tulisi olla, että työpaikan koneet ovat turvallisia.
Työnantajan haasteena on erittäin laaja ja pirstaleinen toimintaympäristö, joka vaikeuttaa työsuojelutoimintaa ja lisää kustannuksia. Yrityksissä ei saada turvallistamistoimenpiteitä käynnistettyä.
Koneasetus ja merkittävä muutos
Koneasetukseen on otettu ensimmäistä kertaa mukaan koneen merkittävän muutoksen määritelmä. Merkittävällä muutoksella on haluttu selkeyttää toimimista koneen muutoksissa, jotka liittyvät koneen turvallisuuteen, sääntelyn selkeyteen ja oikeudenmukaisuuteen. Tässä muutamia keskeisiä syitä:
Turvallisuuden varmistaminen: Koneiden merkittävät muutokset voivat vaikuttaa niiden turvallisuuteen. Määrittelemällä, mitä pidetään merkittävänä muutoksena, voidaan varmistaa, että tällaiset muutokset arvioidaan asianmukaisesti ja että koneiden turvallisuusstandardit täyttyvät myös muutosten jälkeen.
Dokumentoinnin ja raportoinnin parantaminen: Kun merkittävä muutos määritellään selkeästi, yritykset tietävät, milloin heidän tulee päivittää koneiden turvallisuusdokumentaatio. Tämä parantaa kokonaisvaltaista turvallisuustiedon hallintaa ja mahdollistaa uudenlaisien turvallisuuden hallintaan liittyvien mittareiden kehittämisen (tilannekuva).
Teknologian ja innovaatioiden huomioiminen: Teknologian kehitys ja innovaatiot voivat johtaa uusiin käyttötapoihin ja muutostarpeisiin koneissa. Määritelmä merkittävälle muutokselle auttaa varmistamaan, että uudet teknologiat otetaan huomioon turvallisuusvaatimuksissa ja että innovaatiot eivät vaaranna käyttäjien turvallisuutta.
Oikeudenmukaisuus ja yhdenmukaisuus: Yhtenäinen määritelmä varmistaa, että kaikki toimijat EU:n alueella noudattavat samoja vaatimuksia. Tämä luo tasavertaiset kilpailuolosuhteet ja estää tilannetta, jossa jotkut yritykset voisivat hyötyä löyhemmistä tulkinnoista.
Vastuu ja jäljitettävyys: Selkeä määritelmä merkittävälle muutokselle auttaa määrittämään vastuualueet koneiden turvallisuuden suhteen. Jos koneessa tapahtuu onnettomuus merkittävän muutoksen jälkeen, voidaan helpommin jäljittää, onko muutos tehty sääntöjen mukaisesti ja kuka on vastuussa.
Sääntelyn selkeys: Selkeä määritelmä merkittävälle muutokselle auttaa yrityksiä ja valmistajia ymmärtämään, milloin heidän tulee noudattaa uusia sääntelyvaatimuksia. Tämä vähentää epäselvyyksiä ja auttaa yrityksiä toimimaan sääntöjen mukaisesti.
Riippumatta siitä, onko koneeseen tehtävä muutos koneasetuksen mukainen merkittävä muutos vai ei, on työnantajan velvollisuus pitää kone ajankohdan turvallisuusvaatimusten mukaisena (käyttöasetus).
Merkittävä muutos tarkoittaa, että käynnistämme uuden vaatimustenmukaisuuden arvioinnin. Koneasetuksessa todetaan seuraavasti: ”Jotta vältetään tarpeeton ja kohtuuton rasite, ei pitäisi edellyttää, että merkittävän muutoksen tekevä henkilö toistaa testejä ja laatii uusia asiakirjoja sellaisille koneille tai vastaaville tuotteille, jotka ovat osa koneyhdistelmää ja joihin muutos ei vaikuta.”
Koneen tekniset asiakirjat tekee ja kokoaa koneen valmistaja, ja näiden asiakirjojen ylläpito tulee tehdä ja organisoida koko koneen elinkaaren ajan. Vaikka tekisimmekin muutoksia ja merkittäviäkin muutoksia, on työmäärä huomattavasti pienempi ja kustannustehokkaammin toteutettu.
Vielä kun kaikkien osapuolien toimintatapa on samankaltainen tai he käyttävät koneasetuksen mukaista palvelua, helpottuu asia olennaisesti. Teknisestä turvallisuudesta vastaaville tulee yhtenäinen ”kieli”, ja yritys rutinoituu tuottamaan turvallisia koneita.
Ajatusta vielä pidemmälle vietynä tulisi osapuolilla olla alkuperäisen koneen valmistajan tekemät koneen turvallisuuteen liittyvät asiakirjat, joita päivitetään muutoksien/modernisointien yhteydessä (esimerkiksi riskien arviointi).
Standardit ovat hyvä apu vaatimustenmukaisuuden osoittamisessa. Yritys oppii ja kehittyy, kun sillä on yhtenäinen toimintatapa. Jotta pystyy vertailemaan eri toimijoita keskenään (kustannusvaikutus), on hyvä, että kaikki tekevät saman tavan mukaisesti (koneasetus). Näin he ovat yhdenvertaisia kilpailutuksessa sekä toiminta on vastuullista ja läpinäkyvää.
Riskienhallintaa tukevat työvälineet koneturvallisuudessa
Vaikka meillä on käytössä koneasetus ja koneiden turvallisuuden standardointi, hallinnoimme ja teemme koneiden turvallisuutta yksittäisten asiakirjojen avulla – jokainen toimija omalla tavallaan, omin ilmaisuin ja sanoin. Tällainen toiminta ei ole tehokasta.
On hyvä tiedostaa, että kaupalliset työturvallisuuden sovellukset eivät käsittele koneiden teknistä turvallisuutta koneasetuksen ja koneiden turvallisuuden standardoinnin mukaisesti, vaikka myös koneiden riskilähteet niihin syötetäänkin.
Uudistuvan koneasetuksen myötä meillä on mahdollisuus kehittää uusia digitaalisia palvelukokonaisuuksia, jotka mahdollistavat koneiden teknisen turvallisuuden hallinnan alkaen koneen valmistuksesta, jatkuen koneen koko elinkaaren ajan, koneen käytöstä poistoon asti. Näin kone on koko elinkaarensa ajan vähintään koneasetuksen minimivaatimusten mukainen.
Digitaalisilla työvälineillä kaikkien koneiden turvallisuuteen liittyvä tieto on samassa paikassa. Myös asiantuntijaneuvoja, ohjeita ja palveluita on helppoa sekä kustannustehokasta jakaa digitaalisen palvelun kautta.
Lue lisää Turvallisuus & Riskienhallinta -lehden numerosta 4-5/2024.
Pysy ajan tasalla turvallisuudesta ja riskienhallinnasta.